Na prireditvah pripravljamo smutije s kolesom, kar pomeni, da z pripravo le tega razmigamo celo telo.

Zgodovina smutija

Smoothijem (tudi smoothee, smoothy) podobni napitki so se prvič pojavili v 30. letih prejšnjega stoletja na zahodni obali ZDA. Narejeni so bili iz drobno zmletega svežega sadja, sadnega soka in ledu (nekateri so vsebovali tudi zmleto zmrznjeno mleko). Sprva so bili ti zdravi napitki priljubljeni zgolj pri ljubiteljih zdrave in presne prehrane, vzpon pa so doživeli v 80. letih, ko se je med Američani povečalo zanimanje za zdravo življenje. Ob porastu “zdrave hrane” so tako postali moderni tudi smoothiji. Danes jih najdemo skoraj povsod; na trgovskih policah, v kavarnah in slaščičarnah ali v posebnih lokalih, kjer jih pripravljajo kar pred očmi gostov.

Zakaj je smoothie dobra izbira?
Razlogov, zakaj so smoothiji v zadnjih letih tudi pri nas postali tako priljubljeni, je veliko. Prva prednost smoothijev je predvsem v tem, da vsebujejo vitamine, minerale, antioksidante, naravne sladkorje, beljakovine in druga hranila, ki bi jih v tako kratkem času sicer težko hkrati zaužili. Druga prednost je v njihovi lahki prebavljivosti, kar se kaže tudi v hitrem učinku na povečanje energije. Telo enostavne sladkorje iz sadja porabi kot hiter vir energije, za samo prebavo pa ne potrebuje veliko napora. Tretja prednost je, da skupaj s prehranskimi hranili zaužijemo tudi vlaknine, ki podaljšajo občutek sitosti in hkrati tudi izboljšajo prebavo in izločanje. Četrta prednost smoothijev pa je vsekakor hitra in zelo raznolika priprava.

Zapeljiva in okusna kombinacija mandljevega mleka, mandljevega masla in banan vas bo navdušila v bananino-mandljevem smutiju.

Priprava smoothijev je preprosta!
Vse, kar potrebujemo za pripravo smoothijev, so poljubne sestavine in mešalnik, v katerem sestavine drobno zmeljemo v gost napitek. Če nimamo primernega mešalnika, si lahko pomagamo tudi s paličnim mešalnikom. Glede sestavin, ki jih potrebujemo za pripravo, pa domišljija ne pozna meja. Res je, da so bili smoothiji prvotno pripravljeni zgolj iz sadja in/ali zelenjave z dodatkom zdrobljenega ledu ali poljubnega mlečnega izdelka (mleko, jogurt). No, v Ameriki, kjer so smoothiji priljubljen napitek že več let, zmletemu sadju in zelenjavi danes dodajajo tudi različna naravna sladila (med, javorjev sirup, agavin sirup), oreščke, semena, čokolado, kakav, arašidovo maslo, beljakovine v prahu, hladno stiskana olja, različne sirupe, sladoled, zamrznjen jogurt, sojino, mandljevo ali kokosovo mleko, alkohol, energijske napitke in še številne druge dodatke, ki izboljšajo okus in hkrati tudi namen smoothija.

Za najbolj hranilne in zdravilne smutije veljajo zeleni napitki, ki poleg sadja vsebujejo tudi zeleno zelenjavo, ki je bogat vir klorofila.

 

Za tiste, ki se s smoothiji šele spoznavajo, so najprimernejše sadne različice (npr. bananin, jagodni, borovničev, hruškov ipd.). Za njihovo pripravo potrebujemo samo poljubno sveže (lahko tudi zamrznjeno) sadje in tekočino. Bolje je, da uporabimo mleko rastlinskega izvora (sojino, ovseno, riževo, mandljevo, kokosovo), saj kravje mleko zavira absorbiranje nekaterih mineralov in drugih sestavin. Če bi poleg sadja v smoothie radi vključili tudi nekaj zelenjave, to lahko naredite brez večjih težav. Pazite zgolj na to, da sadje in zelenjavo zmešate v razmerju 60 odstotkov sadja in 40 odstotkov zelenjave. Za začetek vam priporočamo, da dodate samo malo zelenjave, da se navadite na okus, in postopoma povečujete količino zelenjave v smoothiju.

 

Vir: http://okusno.je/clanek/zdravo/cas-je-za-smuti.html